Αρχική σελίδα Forum
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι

Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο;
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Το Forum του mamakid
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο;

Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 27/04/2011 14:50 #573

  • mamakid
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Ανοίγουμε ένα πολυσυζητημένο θεματάκι, αλλά πάντα επίκαιρο!!! Περιμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας!!!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 27/04/2011 18:06 #574

  • TFA
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Απίστευτο θεματάκι!Πραγματικά πολύ καλό και για μένα που επιστρέφω μέσα Μαίου πραγματικά πολύ επίκαιρο! Ήμουν της άποψης ότι κάθε άνθρωπος επιδιώκει την ισορροπία στη ζωή του! Έτσι και μία γυναίκα!Ακόμη και αν είναι μητέρα! όταν γεννήθηκε ο Τιμάκος μας, αφοσιωθηκα απόλυτα σε εκείνον. Δεν παράτησα τον εαυτό μου σε καμία περίπτωση. Και τον χορό μου έκανα και τις περιποιήσεις μου και όλα τα σχετικά. Αλλά τα έκανα μόνο όταν κοιμόταν! Ήθελα να είμαι πάντα δίπλα του! Όλη την ώρα. Δεν ήθελα να τον αφήνω μόνο ούτε στις γιαγιάδες. Κάναμε τα πάντα μαζί. Στους 6 μήνες γύρισα στη δουλειά αναγκαστικά με τρελή ανησυχία, άγχος, και τύψεις. Με πείραξε πολύ πολύ! Διαπίστωσα όμως ότι με αυτόν τον τρόπο, γέμιζα μπαταρίες. Γύριζα σπίτι και είχα περισσότερη όρεξη να ασχοληθώ μαζί του! Ήθελα να κερδίσω ίσως τον χαμένο χρόνο, οπότε συνεχίζαμε να κάνουμε τα πάντα μαζί, τα απογεύματα. Όταν γεννήθηκε ο Φοιβακος αναζητούσα να γυρίσω στη δουλειά στον 7ο , 8ο μήνα. Είχα πλέον άδεια υπαλλήλου αορίστου χρόνου, αλλά προτίμησα να την κόψω και να γυρίσω με μειωμένο ωράριο. Έτσι πήγαινα στη δουλειά, έκανα κάτι διαφορετικό, γύριζα και ήθελα να είμαι αποκλειστικά με τα παιδιά μου. Αισθανόμουν πολύ γεμάτη, Πλήρως ισορροπημένη και δεν θέλω να θίξω τις γυναίκες που επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι. Πιστεύω ότι η "δουλειά" της μητέρας είναι η πιο δύσκολη, η πιο απαιτητική. Για την ακρίβεια τους δίνω συγχαρητήρια. Τώρα όμως που πρέπει να γυρίσω πίσω και να αφήσω 3 παιδιά, πραγματικά δυσκολεύομαι. Νιώθω πολύ εξαντλημένη, σωματικά, κυρίως. Ναι, θέλω να ξεφύγω λίγο, αλλά νιώθω τις αντοχές μου να με εγκαταλείπουν. Είναι και αυτές οι ιώσεις φέτος που πραγματικά νιώθω να μην αντέχω άλλο. Κοινώς θα προτιμούσα να μείνω σπίτι με τα παιδιά μου. Επίσης, ότι κάνω θέλω να το κάνω σωστά...δηλαδή στην ώρα μου στη δουλειά μου, συνεπής πάντα, μετά σπίτι με τα παιδιά και όχι τα παιδιά με την τηλεόραση, μετά αφού κοιμηθούν δουλειές, μαζέματα, μαγείρεμα για την επόμενη ημέρα...να προσθέσεις και τις εξωσχολικές δραστηριότητες...βουνό μου φαίνεται...αλλά τί να γίνει ...θα προσαρμοστώ και θα βρω πάλι τη σειρα μου.

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 28/04/2011 14:19 #581

  • kaliroi
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Πολύ ενδιαφέροντα όσα λες Timos γιατί το έζησες εις τριπλούν!!! Εγώ έχω ένα και πήγε παιδικό στα 2,5 το έχω γράψει νομίζω και σε άλλο σχετικό θέμα στο φόρουμ. Επειδή μου το επέτρεπε η δουλειά μου, τον κράτησα σχεδόν μέχρι τα 2 και μετά σταδιακά έβλεπα ότι βαριόμασταν ο ένας τον άλλο όλη μέρα και θέλαμε μια αλλαγή!! Και κυρίως αυτός! Και τον ξεκίνησα για 2-3 ώρες στην αρχή και σταδιακά περισσότερο και ήταν καλύτερα και για τους δυο μας.

Πίστευα και τότε και το πιστεύω και τώρα, ότι οι πρώτοι μήνες και ιδανικά ο πρώτος ενάμιση χρόνος είναι καιρός που το παιδί έχει ανάγκη τη μαμά του και στο κάτω κάτω ήθελα να του μάθω ένα σωρό πράγματα με τον δικό μου τρόπο (από συμπεριφορές μέχρι οτιδήποτε). Γιατί να του γνωρίσει τον κόσμο κάποιος άλλος όπως θέλει εκείνος; Χώρια ο θηλασμός! Και νομίζω το πιο σημαντικό από όλα είναι όταν τελικά πας στη δουλειά ή αναγκαστείς να πας, γιατί πολλές μανούλες δεν έχουν επιλογή (αν και είναι σχετικό κι αυτό), να δεις ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ! Δηλαδή, νομίζω ότι αν δεν έβρισκα κάτι καλό, θα το κρατούσα σπίτι μέχρι να βρω. Και δε σας λέω ότι είχαμε την φοβερή οικονομική άνεση! Απλώς μπορούσαμε μια χαρά να έχουμε όλα τα απαραίτητα για 1-2 χρόνια με τον ένα μισθό, μια φυσιολογική ζωή. Κι εγώ είχα ελεύθερο επάγγελμα που το άφησα λίγο στην άκρη και το ξαναέπιασα... Αν ήμουν κάπου σε δουλειά δεν ξέρω, από τη μεριά μου τότε έλεγα ότι και πάλι θα καθόμουν, γιατί πολλές μαμάδες που ήξερα, έδιναν όλο το μισθό τους σε κοπέλα και τελικά τι κερδίζεις; Στα λεφτά τα ίδια, αφού φεύγει ο μισθός, και σου μεγαλώνει κι άλλος το παιδί! Οι περισσότερες λένε ότι δεν θα έβρισκαν ξανά δουλειά... δεν ξέρω. Ίσως όχι ίδια δουλειά, αλλά δεν ξέρω, μιλώντας εκ του ασφαλούς πάλι, νομίζω αξίζει τον κόπο. Αν και τώρα πια, μόλις 2-3 χρόνια μετά είμαστε δηλαδή, αλλά έτσι πως έχουν γίνει τα πράγματα, ίσως το έβλεπα κι εγώ αλλιώς με την κρίση... Αξίζει τον κόπο όμως νομίζω να τον επενδύσεις τον χρόνο στο παιδί, δουλειές ξαναβρίσκονται, αλλά το παιδί δεν ξαναγίνεται μικρό για να του τα ξαναμάθεις σωστά και να το κάνεις να νιώσει ασφαλές κοντά σου. Αυτά δεν ξαναγυρίζουν πίσω, αυτό νομίζω εγώ!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 29/04/2011 10:44 #589

  • TFA
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Καλλιρόη, έχεις δίκιο! Με μία μόνο ένσταση από πλευράς μου, προσωπικά πολύ σημαντική. Σημασία σε ένα παιδί δεν έχει πόσο θα είσαι μαζί του, αλλά πόσο ποιοτικά θα ασχοληθείς μαζί του. Δηλαδή για μένα, είναι πολύ σημαντικό η μαμά όταν θα ασχολείται με το παιδί της να αφοσιώνεται αποκλειστικά σε εκείνο. Όχι, πχ. να βλέπουν μαζί τηλεοραση ή να παίζουν κούκλες ή αυτοκινητάκια μιλώντας στο τηλέφωνο. Θέλω να πω, ότι με 15' αποκλειστικού χρόνου με ένα παιδί, έχω παρατηρήσει ότι γεμίζουν με χαρά και ικανοποίηση τα ματάκια του, περισσότερο από ότι με μία μέρα ολόκληρη απλά συνύπαρξης. Φαντάζομαι καταλαβαίνεις τί εννοώ, και είμαι σίγουρη ότι και εσύ ασχολείσαι ποιοτικά με το παιδί σου. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε να αισθάνονται άσχημα οι μανούλες που δουλεύουν, όταν φροντίζουν να αναπληρώνουν το χαμένο χρόνο. Κάθε μητέρα αν έχει θέληση, μπορεί να τα καταφέρει. Φίλη που τελειώνει την ειδικότητά της στην παιδιατρική αισθάνεται άσχημα που δεν είναι τόσο κοντά στα παιδιά της όσο θα ήθελε. Φροντίζω όμως να της θυμίζω ότι στο χρόνο που της απομένει, είναι δίπλα τους και ασχολείται πολύ κάτι που άλλωστε φαίνεται στα ίδια τα παιδιά της! Σε αυτές τις γυναίκες επίσης αξίζουν συγχαρητήρια.
Τελευταία διόρθωση: 29/04/2011 11:34 από TFA.

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 29/04/2011 19:15 #609

  • kaliroi
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Εννοείται ότι εννοώ για χρόνο ποιοτικό. Δηλαδή, δεν εννοώ ότι να μένεις με το παιδί σημαίνει φύλαξη και να κάνεις κανονικά τις δουλειές σου στο σπίτι και να το βάζεις στην τηλεόραση και να το αγνοείς κανονικά!!! Εννοείται αυτό!! Γιατί όντως υπάρχουν αρκετές τέτοιες μαμάδες, δυστυχώς, που δε θέλω να τις κρίνω ρε παιδιά, αλλά συμβαίνει, που συνεχίζουν μανιωδώς να κάνουν το νοικοκυριό και απλώς είναι εκεί.... Εντάξει, εγώ δεν είμαι και πολύ της νοικοκυροσύνης, τα απολύτως απαραίτητα και ασχολιόμουν συνεχώς με το παιδί! Γι΄αυτό θεωρώ ότι τα επηρεάζουμε σε αυτές τις μικρές ηλικίες, αν αλληλεπιδρούμε φυσικά...

Κι εγώ έχω νιώσει αυτό, ότι γυρνώντας από τη δουλειά έχεις τόση όρεξη να δεις το παιδί και να το χαρείς (αν δεν έχεις βγει εντελώς οφ!!!).

Για τις τύψεις που λες, δεν ξέρω, νομίζω πως το θέμα των τύψεων είναι πολύ μεγάλο και πολύ πολύ προσωπικό. Ο καθένας βρίσκει τη δική του ισορροπία... Απλά, όταν μπει κάποιος στη διαδικασία να κάνει παιδί, δεν ξέρω αν ακούγομαι αυστηρή, πρέπει να ξέρει πως θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια και πως η ζωή του αναγκαστικά αλλάζει. Δεν μπορείς να θες να κάνεις παιδί για διακοσμητικό που διάβασα να λέει μια άλλη μαμά στο φόρουμ σε άλλο θέμα, ή για να καταξιωθείς ως γυναίκα ή γιατί έτσι κάνουν και οι άλλοι ή για να νιώσεις πλήρης και να περιμένεις να συνεχίσεις κανονικά τη ζωή σου!!! Δε μεγαλώνει μόνο του!!! Όταν πήγα το παιδί στον παιδικό, ήταν άλλο ένα παιδάκι που μου μιλούσε η μαμά του, ήταν γιατρός, δούλευε πρωί και απόγευμα και είχε 2 γυναίκες, άλλη πρωί , άλλη απόγευμα και φυσικά ανά φάσεις τις άλλαζε κιόλας!!! Εκείνη ήταν μια χαρά χαμογελαστή, στον ύπνο του δικαίου!!! Και ο άντρας της δούλευε κι εκείνος το ίδιο και πιο πολύ... Αυτό το παιδί πώς μεγαλώνει, πού να νιώσει ασφάλεια;;;;

Και συμφωνώ πως υπάρχουν γυναίκες που πασχίζουν να τα καταφέρουν και τα δύο, δουλειά και παιδιά και κουράζονται πολύ, κοιμούνται λιγότερο και πραγματικά κι εγώ τις θαυμάζω και τους αξίζουν συγχαρητήρια..
Τελευταία διόρθωση: 29/04/2011 19:17 από kaliroi. Αιτία: προσθήκη

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 29/04/2011 19:44 #610

  • TFA
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Η φίλη μου, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Τα παιδιά της είναι καταπληκτικά. Και εκείνη είναι εξίσου καταπληκτική μητέρα. Έχει φυσικά τη βοήθεια του άντρα της και της μαμάς της...αλλά όταν είναι εκεί τα απογεύματα (πλην εφημεριών) είναι ΕΚΕΙ! το διδακτορικό της το τελείωσε μέσα στη νύχτα! Είναι επιλογές, σίγουρα, αλλά απέχει πολύ από το να επιλέγεις να έχεις παιδιά μόνο για το κοινωνικό σου στάτους.

Με πολύ απλά λόγια, μία γυναίκα που απλά είναι αδιάφορη ως προς τα παιδιά της είτε μείνει σπίτι είτε πάει για δουλειά θα συνεχίσει να είναι αδιάφορη. Δεν αλλάζει. Είναι θέμα θέλησης και επιλογών.
Η μαμά μου δούλευε πάρα πολύ. Φυσικά και μου έχει λείψει σαν παιδί. Όμως έχω υπέροχες παιδικές αναμνήσεις στο κομμάτι που την αφορά. Η ζεστασιά της, η τρυφερότητά της, η αγκαλιά της, το χάδι της είναι πράγματα απλά, αλλά συνάμα τα πιο υπέροχα. Ένα δημοτικό έχει βγάλει και αυτό με το ζόρι. Ούτε να με διαβάσει ήξερε, ούτε για δημιουργικές ασχολίες γνώριζε. Μας έμαθε όμως να αγαπάμε. Στο ελάχιστο που την βλέπαμε. Ούτε με θήλασε. στις 40 ημέρες γύρισε στη δουλειά με μαστίτιδα. Πολλές φορές την πιάνω να μου λέει πόσα κάνεις για τα παιδιά σου και εγώ πόσο χρόνο σας αφιέρωσα....Ο χρόνος της όμως ήταν ο πιο πολύτιμος χρόνος για μένα. Καταλαβαίνεις τί εννοώ....

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 30/04/2011 17:09 #619

Μεγάλη συζήτηση χωράει αυτό το θέμα πράγματι... Εγώ έχω ξεκινήσει τη δουλειά πρόσφατα (η μικρή μου είναι κοντά 6 μηνών) και μου αρέσει που κάνω και κάτι άλλο. Μου άρεσε πολύ που είχα τη μικρή και παίζαμε μαζί και κάναμε την παρεούλα μας, αλλά θυμάμαι που ώρες ώρες ήθελα να μιλήσω με κάποιον στην ηλικία μου αντί για ένα μωρό!!! Τώρα γυρνάω και έχω ακόμα περισσότερη όρεξη να ασχοληθώ μαζί της, με ξετρελλαίνει με τις υποδοχές και τα γελάκια της!!! Και συμφωνώ πολύ με την Καλιρόη, ότι έχει πολλή σημασία να είσαι ήσυχη πού έχεις αφήσει το παιδί σου...

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 01/05/2011 11:35 #620

  • TFA
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
χα! το πού θα αφήσεις το παιδί σου είναι ένα άλλο δραματικό θέμα! Σαν την μαμά καμιά. Και όλες οι επιλογές έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους....

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 03/05/2011 13:53 #626

  • basw
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Εχω απολύθει πριν περίπου ένα χρόνο και έτσι αναγκαστικά σπίτι. Θα ήθελα όμως να δούλευα για να κάνω και κάτι άλλο. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να βρω δουλειά και έτσι μένω σπίτι με την μικρή

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 03/05/2011 18:17 #631

  • kaliroi
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Γεια σου Βάσω! Είναι δυστυχώς πραγματικότητα οι απολύσεις εδώ και καιρό... Μπορείς να το δεις πάντως ως μια πολυ καλή ευκαιρία να είσαι με τη μικρή σου και να τη χαρείς τώρα που είναι μικρούλα Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια δεν ξαναγυρνάνε στα παιδιά μας... Σκέψου ότι η μικρή σου πάντως σίγουρα θα χαίρεται που είσαι μαζί της!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 05/05/2011 16:17 #646

Ενδιαφέρον θέμα ΤΦΑ...

Πρέπει να συμφωνήσω ότι το παν είναι ο ποιοτικός χρόνος και μόνο...Εγώ γενικά κατάφερα να κανονίζω τον χρόνο της δουλειάς μου και να βρίσκομαι τον περισσότερο στο σπίτι με τα παιδιά μου... όμως αυτό δυστυχώς δεν είναι για όλους εφικτό και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό... κατά τ' άλλα με βάζουν σε σκέψεις μερικά πράγματα που διάβασα...

Ας πούμε όταν λέει κάποιος ότι όλη μέρα ασχολείται με το παιδί του... επειδή κι εγώ έχω περάσει μεγάλες φάσεις που να είμαι όλη μέρα με τα παιδιά μου, δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό... διότι ξέρω και από προσωπική εμπειρία αλλά και από εμπειρία άλλων, ότι μπορεί κανείς να ασχοληθεί πολλές ώρες με το παιδί του, αλλά όχι όλη μέρα... διότι είμαστε ενήλικες και κάποια στιγμή κουραζόμαστε... και θέλουμε και πρέπει κιόλας, θα έλεγα, να ασχοληθούμε με κάτι που να ευχαριστεί και μας, για να έχουμε μετά ξανά όρεξη για παιχνίδι με τα παιδιά...

έπειτα θεωρώ ότι και το να είναι μια μαμά στο σπίτι, όταν αυτό είναι εφικτό, αυτό και μόνο είναι πολύ σημαντικό... το να ασχολείται κιόλας σωστά και όχι απαραίτητα πολύ αυτό είναι το ιδανικό... γιατί κατά τ'αλλα πιστεύω ότι στο σπίτι υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να γίνονται, όπως οι δουλειές που ανέφερε η καλλιρόη και χίλια δυο άλλα, που αν δεν έχουμε άνθρωπο να μας τα κάνει, τότε κι αυτά επιβαρύνουν τους γονείς... και δεν λέω να είναι όλη μέρα η μαμά με την σκούπα... αλλά το να διατηρούμε τον χώρο μας ανθρώπινο, καθαρό έχει να κάνει κι αυτό με την φροντίδα και την ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά μας... και αν είναι σωστά πολλά από αυτά που έχω διαβάσει, και αυτό συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών μας ακόμη και την ψυχολογική (δηλαδή η τάξη και η καθαριότητα). Έπειτα και υποστηρίζω μάλλον την θέση μου φίλη Καλλιρόη, είναι και σχετικό τι πιστεύει κανείς ανθρώπινο περιβάλλον και νοικοκυριό... και για μένα ένας χώρος που είναι εντελώς ανάστατος δείχνει την ίδια αδιαφορία εκ μέρους του γονιού απέναντι στο παιδί, αφού ο γονιός δεν φροντίζει το παιδί να ζει στο περιβάλλον που πρέπει...
Και σε όλη αυτήν την συζήτηση δεν βλέπω και τον ρόλο του μπαμπά... δηλαδή παρουσιάζουμε στο θέμα ότι πρέπει όλη μέρααααααα να ασχολείται η μαμά και μόνο... από που κι ως που? όταν ο πατέρας μπορεί, θα πρέπει να ασχολείται και κείνος για να ξεκουραζόμαστε κι εμείς ή να κάνουμε τις απαραίτητες δουλειές, χωρίς να νιώθουν τα παιδιά παρατημενα... γιατί όταν υπάρχει ισορροπία, τα παιδιά δεν νιώθουν εγκατάλειψη από την μαμά που κάνει άλλα πράγματα...
θέλω να πω ότι δεν πρέπει να είμαστε επικριτικοί ούτε απέναντι στις μαμάδες που μπορεί να ασχολιουνται πολύ και με το νοικοκυριο ή με κάτι άλλο διότι τα κριτήρια του καθενός είναι διαφορετικά και δεν σημαίνει ότι αυτό βλάπτει τα παιδιά, αρκεί να γίνονται όλα με αγάπη και με τρυφερότητα, αλλά και με εξήγηση από τους γονείς στα παιδιά για ό,τι γίνεται...

οι τύψεις υπάρχουν μέχρι να καταλάβουμε μέσα μας τι θέλουμε και τι μπορούμε... μέχρι κατά βάσιν να βάλουμε σε σειρά τα πράγματα... για ανθρώπους όμως που νοιάζονται και ασχολούνται με τις δυνάμεις που έχουν, αυτά τα θέματα λύνονται από την καθημερινότητα... τα παιδιά μας άλλωστε δεν είναι εύθραυστα και όταν είμαστε ειλικρινείς, καταλάβαίνουν...

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 05/05/2011 16:58 #647

mamakind σε σενα έπρεπε να αναφερθώ... δηλαδή ως προς το ενδιαφέρον θέμα... ΤΦΑ σημείωσε λάθος...

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 05/05/2011 19:36 #648

  • kaliroi
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Γεια σας και πάλι! Mairy popins, πιθανόν δεν κατάλαβες τι εννοώ και μάλλον με κατηγορείς ότι είμαι "επικριτική" για όσες ασχολούνται με το νοικοκυριό πολύ, αν κατάλαβα καλά!!! Συμφωνώ κι εγώ ότι το τι είναι νοικοκυροσύνη είναι πολύ σχετικό πια, υπάρχουν οικογένειες και οικογένειες... Καταρχήν, να εξηγηθώ, δεν κατακρίνω/επικρίνω κτλ κανέναν. Εκφράζω τη γνώμη μου όπως όλες εδώ στο φόρουμ! Και είναι η γνώμη μου χωρίς να θεωρώ ότι τα ξέρω όλα ή ότι είμαι πάντα σωστή ή ότι δεν κάνω λάθη! αν είναι δυνατόν!! Μιλούσαμε για ποιοτικό χρόνο και αν έχω καταλάβει καλά, οι περισσότερες εδώ που μιλάμε καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό!!! Το πόσο ασχολείσαι εσύ mairy ή κάποια άλλη μαμά με το νοικοκυριό είναι καθαρά δική της υπόθεση, και μου άρεσε και πολύ που το θέτεις στο επίπεδο ότι είναι φροντίδα και σεβασμός προς το παιδί. Κι αυτό σηκώνει κουβέντα βέβαια, γιατί θα σου πει άλλη μαμά, "εγώ θεωρώ το τάδε ότι είναι φροντίδα και όχι αυτό και δίνω το χρόνο μου εκεί". Η καθεμιά μας έχει τις αξίες της και τις προτεραιότητές της! Εννοείται ότι όλοι θέλουμε ένα σπίτι που να υπάρχει καθαριότητα και τάξη, αλλά με τα παιδιά περιπλέκεται πάντα η κατάσταση. Αυτό που εννοούσα όμως, είναι ακριβώς αυτό, ότι δε μπορείς να θεωρείς αφού κάνεις ένα παιδί ότι η ζωή σου θα είναι όπως πριν. Αναγκαστικά θα κόψεις πολλά πράγματα και συχνά αναγκάζεσαι να κόψεις και από τις δουλειές του σπιτιού, το νοικοκυριό που λες κι εσύ, και φυσικά δε μπορείς να περιμένεις να έχεις με ένα μωρό ένα σπίτι στην τρίχα όπως πριν!!! Αν δεν το έχει καταλάβέι κάποια μαμά αυτό, νομίζω ότι αρχίζουν ζητήματα. Το κλειδί νομίζω είναι γιατί το κάνει κάποιος. Εσύ πολύ ωραία λες ότι το κάνεις με αγάπη για τα παιδιά και αυτό. Μια χαρά μου ακούγεται και δε σε κατηγόρησε κανείς!!! Αλλά εγώ ΄προσωπικά διαφωνώ όταν ας πούμε μια μαμά προτιμάει να τη λένε καλή νοικοκυρά και να έχει σπίτι στην τρίχα και το κάνει για εγωιστικούς λόγους ή επειδή δε θέλει να προσαρμοστεί στο ότι έχει παιδί, και παραμελεί το παιδί της για υπερβολές καθαριότητας. Όπως βλέπεις, δεν είναι μόνο το τι κάνουμε, αλλά και γιατί το κάνουμε.

Τι να γίνει, δεν μπορώ να χαρώ όταν ακούω π.χ. μια μαμά στην παιδική χαρά να λέει ότι παρόλο που έχει δίδυμα κορίτσια, είναι όλα στην τρίχα και δεν έχει σηκώσει τα κρύσταλλα ή όταν δεν αφήνουν τα παιδιά να ζωγραφίσουν, να παίξουν για να μη λερώσουν ή αναστατώνονται αν λερώσουν τα ρούχα τους ή όταν βλέπω παιδικά δωμάτια που είναι σαν να μη μένει παιδί εκεί γιατί είναι όλα τακτοποιημένα με το κόστος τα παιδιά να μην παίζουν!!!! Νομίζω ότι χαζές δεν είμαστε, ξέρουμε πού είναι το όριο και κυρίως, πού κοιτάμε τον εαυτούλη μας και πού κοιτάμε τα παιδάκια μας!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 05/05/2011 21:38 #650

Μα δεν φαίνεται να διαφωνούμε... και κατάλαβα πάρα πολύ καλά τι έλεγες και κυρίως με τι έχει να κάνει το θέμα... επίσης απ'όσο καταλαβαίνω, το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο για τον ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και τι αυτό σημαίνει, αλλά τι επιλέγουμε τελικά να κάνουμε, όταν έχουμε να αποφασίσουμε σχετικά με την δουλειά μας και τα παιδιά μας... νομίζω ότι τα παιχνιδάκια με την γλώσσα δεν έχουν νόημα... όμως φάνηκες πράγματι επικριτική... καθώς, όπως μου φάνηκε, εστίαζες πολύ σε αυτό, ενώ υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να πούμε για τις μαμάδες ή για τους γονείς γενικά που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω λέγοντας όσα είπα...και να σου πω την αλήθεια δεν μιλούσα προσωπικά... και δεν το είπα για να φανώ η καλή νοικοκυρούλα...όμως θεωρώ ότι το να κοιτάμε τι στραβό κάνουν άλλοι, δεν μας βοηθάει να προχωράμε... γιατί σίγουρα κάτι στραβό, ανάλογα με τον χαρακτήρα μας και το πως οι ίδιοι μεγαλώσαμε, θα μας ξεφύγει...

κι εγώ συμφωνώ και ίσως δεν το εξέφρασα σωστά ότι ο καθένας έχει επιλέξει τις αρχές του, τις προτεραιότητές του και το τι θέλει από την ζωή του...Συμφωνώ επίσης ότι δεν μπορείς να περιμένεις ότι το σπίτι θα είναι στην εντέλεια και ότι η καθαριότητα ή η τάξη μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, όταν κάνεις παιδιά, γιατί πράγματι δεν είναι διακοσμητικά ( είχα αναφέρει την φράση, αν δεν κάνω λαθος στο θέμα με τον θηλασμό)... και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και πάλι ότι δεν μπορεί οι λόγοι που κάνουμε κάτι να είναι εντελώς εγωιστικοί... ομως έτσι όπως το έθεσες (αν πρόσεξες δεν μίλησα μόνο για καθαριότητα στο προηγούμενο μήνυμα) μου φάνηκε ότι μια μητέρα έχει την υποχρέωση να αφοσιώνεται στα παιδιά της αποκλειστικά... Να μην ξεχνάμε ότι όλα είναι στην ζωή και ότι όλα χρειάζονται, αυτό ήθελα να πω... και τα παιδιά θα πρέπει να παίζουν και να αισθάνονται όμορφα μέσα στο σπιτι τους, αλλά και οι μεγάλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα... οπότε και σε αυτό θα πρέπει να βρίσκεται μια μέση λύση και κανένα μέρος να μην λειτουργεί σε βάρος του άλλου... υπάρχουν βέβαια και κάποια πρότυπα για το τι θεωρείται σωστό περιβάλλον, αλλά πράγματι δεν μπορούμε να το συζητήσουμε σε αυτό το θέμα... δεν είναι δηλαδή και όλα υποκειμενικά...

τα παραδείγματα που έφερες στο τέλος είναι πράγματι και για μένα προβληματικά, αλλά η αλήθεια είναι πως, παρόλο που δεν θεωρώ πως είμαστε χαζές, μπορούμε να το χάσουμε το όριο προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με τις συνθήκες...και δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνουμε πάντα για ποιον κάνουμε κάποια πράγματα... κρατώ επιφυλάξεις...

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 06/05/2011 11:53 #651

  • TFA
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Mairy Popins! Xaxaxa! Θα τα ξαναπούμε. Διάβασα αυτά που έγραψες και πραγματικά δεν έχω σχόλια να κάνω. Έθεσες και εσύ πολύ βασικά θέματα, όπως ο χρόνος που περνάμε με το παιδί, ο ρόλος του πατέρα, οι άλλες υποχρεώσεις των γονιών....πράγματα που βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας. Ο ρόλος της μητέρας είναι πολύπλευρος. Και ειλικρινά, όταν ο μπαμπάς μας είναι σπίτι, αλήθεια σου λέω και δεν κρύβομαι, τρελαίνομαι να κάνω κάτι άλλο, από το να κάθομαι με τα παιδιά. Αισθανομαι πολύ κουρασμένη να είμαι συνέχεια μαζί τους, ειδικά τώρα που ακόμη δεν έχω επιστρέψει στη δουλειά μου. Επιστρέφω στις 18.5 και μου φαίνεται πραγματικά σωτήριο....τραγική είμαι? Απλά σκέφτομαι ότι με αυτόν τον τρόπο γλιτώνω την πρωινή βάρδια. Όσο απαιτητική και αν είναι η δουλειά μου, θα είναι εργασία ενηλίκου. Τρελαίνομαι να παίζω με τα μικρά μου, . Τρελαίνομαι να μαγειρευω με τα μικρά μου ή να πηγαινω για ψώνια με τα μικρά μου. Αλλά να σήμερα το πρωί που ήμουν έξω για εξωτερικές δουλειές με τον Χρήστο μου (άντρας μου) και απλά έπινα καφέ στο αυτοκίνητο...πιστέψτε με το απόλαυσα. Ηρέμησε το κεφάλι μου. Μίλησα χωρίς διακοπή και χωρίς να ακούω μαμά μαμά.
Τώρα και εγώ για τις δουλειές του σπιτιού....το σπίτι μου το έχω ξαναναφέρει είναι παιδότοπος...Καλιρόη όμως, έχω και εγώ κρύσταλα, και βάζα και κηροπήγια. Απλά ξέρουν ότι ο κανόνας λέει, π.χ, μπάλα ναι στο σαλόνι, αλλά όχι ψηλά. Αν σπάσει και κάτι έσπασε. Δεν θα σκάσω. Μόνο να μην χτυπήσουν! Βέβαια στα 5 χρόνια δεν έχει σπάσει κάτι. Καθαριότητα. Ναι έχω μία φορά την εβδομάδα γυναίκα που κάνει όλο το σπίτι, αλλά εγώ φροντίζω καθημερινά να είναι όλα μαζεμένα, όλα τακτοποιημένα, και όσο το δυνατόν πιο καθαρά. Είμαι τελειομανής και ως προς αυτό. Κάθε βράδυ θα στηθούν όλα τα τρενάκια, όλα τα ανθρωπάκια. Όλα θα μπουν στη θέση τους για να περιμένουν τα παιδιά μας να παίξουν μαζί τους το πρωί. Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολική. Μπορεί να απαιτεί παραπάνω κούραση, αλλά για μένα είναι απαραίτητο να γίνεται για τα παιδιά. Δεν τα χώνω όλα σε κούτες. Αλλά τους τα στήνω κανονικά. Μου αρέσουν και εμένα έτσι. Μαγείρεμα καθημερινά! Μα είμαστε ολόκληρος λόχος δεν γίνεται διαφορετικά. άλλο το μεσημέρι και άλλο το βράδυ. Και δεν τα λέω για να αναδείξω τον εαυτό μου. Τα λέω γιατί νομίζω ότι είναι και αυτά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Και τη συναισθηματική τοςυ ασφάλεια. Πάντα ήθελα ένα ζεστό σπιτικό. Καλά το ήθελα με κήπο,χιχιχι, αλλά τουλάχιστον έχω καταφέρει το ζεστό...
Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι συνέχεια δίπλα τους. Δουλεύεις δεν δουλεύεις. άποψή μου, πάντα ταπεινή είναι ότι πρέπει να μάθουν να παίζουν και μόνα τους. Όταν παίζω με τον Τίμο, του λέω, τώρα παίζουμε μαζί, σε 10' όμως θα πάω να μαγειρέψω. Αν το 10' είναι αποκλειστικά δικό του, τότε το αποδέχεται μία χαρά το μαγείρεμα. Έτσι είμαστε όλοι χαρούμενοι. Το ίδιο ισχύει και για τον μικρό μου.
Αυτά!!!!!!!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 07/05/2011 09:53 #655

Κορίτσια, παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτηση και λέτε όμορφα πράγματα όλες!
Βέβαια, mairy popins, νομίζω ότι για να λέμε τη γνώμη μας ελεύθερα, όταν ειδικά δεν προσβάλουμε κάποιον, δεν υπάρχει λόγος να κριτικάρουμε τη γνώμη του καθενός λέγοντας ότι "μην κριτικάρεις΄" ή "είσαι επικριτική"!!! Αλλιώς πώς θα γίνεται συζήτηση εδώ στο φόρουμ!! Εμένα τουλάχιστον μου φάνηκε λίγο επιθετική συμπεριφορά σε κάποιον που απλώς είπε μια γνώμη, έστω και έντονα, αλλά είναι η γνώμη του!!! Και αν θυμάμαι καλά σε άλλα θέματα, έχεις κάνει το ίδιο κι εσύ, δηλαδή να εκφράσεις απόλυτες απόψεις. Συγνώμη που κάνω το διαιτητή, αλλά όσο είμαι σε αυτό το φόρουμ, νομίζω ότι είναι κάτι που μας βοηθάει και εποικοδομητικό για όλους, καλό είναι να μην αρχίζουμε να κάνουμε επιθέσεις η μια στην άλλη και να βάζουμε "χέρι" στο πώς θα μιλάει κάποιος, γιατί αυτό νομίζω δεν θα είναι γόνιμο. Καλό είναι να σεβόμαστε όλοι τις απόψεις των άλλων με ψυχραιμία.

Ας το αφήσω αυτό πάντως, και είπες mairy όντως κάτι που μου έκανε κλικ και είναι πολύ εύστοχο, για το ρόλο του πατέρα σε όλο αυτό. Νομίζω κι εγώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός! Οτι η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είναι έντονη και κοντά στα παιδιά, αλλά και στο σπίτι, δηλαδή δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πλύνει και ο μπαμπάς κάποια στιγμή τα πιάτα!!!

Σίγουρα έχει να κάνει με το τι δουλειά κάνει ο καθένας στο ζευγάρι και πόσες ώρες απασχολείται. Και όντως, όταν η μαμά έχει π.χ. άδεια μητρότητας και είναι με το παιδί, πιθανότατα να αναλάβει πιο πολύ το σπίτι. Νομίζω ότι όλες οι δουλειές είναι για όλους (καλά, όχι και ο θηλασμός!!!! χιχιχι) και καμία δουλειά δεν είναι απαγορευμένη για κάποιον!! Όταν δεν υπάρχουν κόμπλεξ και υπάρχει αλληλοκατανόηση, όλα λύνονται και ρυθμίζονται νομίζω! Και ο μπαμπάς είναι σημαντικό να είναι στη ζωή των παιδιών και νομίζω όπως βλέπω γύρω μου πως έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, πολλοί μπαμπάδες πάνε τα παιδιά βόλτα, παίζουν μαζί τους κτλ κτλ. Τι να λέμε, που πριν 2 γενιές τα θεωρούσαν όλα δουλειά της μάνας;;;;!!!
Α, και μου άρεσε πολύ το άρθρο του mamakid που λέει για το ρόλο του πατέρα εδώ:
www.mamakid.gr/index.php?option=com_cont...-17-33&Itemid=55

Αυτά κορίτσια!!! Φιλιά!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 07/05/2011 10:17 #658

Μα κι εγώ την γνώμη μου λέω...έστω και έντονα!!! αλλά απ'ότι καταλαβαίνω κάποιοι έχουν το δικαιώμα να εκφράζουν ό,τι θέλουν εδώ μέσα, αλλά αν υπάρξει αντίλογος, αμέσως αυτοί που διαφωνούν είναι και επιθετικοί... και δεν είπα, επειδή μας αρέσουν μάλλον τα παιχνίδια με την γλώσσα, ότι είναι επικριτική η καλλιρόη, αλλά ότι έτσι φαίνεται ...
κι εσύ έλις χαρακτηρίζεις την συμπεριφορά μου επιθετική, με την λογική την δική σου λοιπόν, πως μπορείς και κριτικάρεις την δική μου γνώμη και τον δικό μου τρόπο ως επιθετικό? βλέπεις φαύλος κύκλος...
τέλοσπάντων δεν επιχείρησα να προσβάλω κάποιον, αλλά να πω την διαφορετική γνώμη που έχω με την Καλλιρόη σε ορισμένα σημεία και όχι σε όλα... Και δεν είμαι σίγουρη πως έχω εκφράσει απόλυτες απόψεις γενικές, παρά μόνο όταν αφορούσαν εμένα...οι γενικότητες οδηγούν μόνο στον εντυπωσιασμό και στην προσπάθεια δημιουργίας μιας συγκεκριμένης εικόνας για κάποιον που μιλάει...

Συμφωνώ ότι θα πρέπει να λέμε την γνώμη μας ελεύθερα, αλλά ακριβώς επειδή η συζήτηση είναι ανοιχτή θα πρέπει να περιμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει και κριτική, όπως η δική σου αλλά και η δική μου....

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 07/05/2011 10:24 #659

Καλά, ίσως δεν κατάλαβες τι εννοώ. Αλλά όπως είπα και πριν, εγώ δεν δίνω τέτοιου είδους συνέχεια και ψηφίζω ψυχραιμία από όλους και γόνιμο διάλογο. Ίσως κάποιοι έχουν πιο "επιθετικό γραπτό λόγο" από άλλους. Δεν έχω λόγο να συνεχίσω!! Σας φιλώ και ελπίζω να συνεχιστεί το καλό κλίμα του φόρουμ!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 07/05/2011 19:21 #660

  • TFA
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
mmm...μάλλον μπλέχτηκα...

γιατί διαβάζοντας την γνώμη της Mairy Popins, μου φάνηκε πολύ ευγενική, μετρημένη και απλά γνώμη. Απλά όταν θιγόμαστε (και θίχτηκα και εγώ αρχικά στο συγκεριμένο θέμα, άσχετα αν δεν έγινε κατανοητό...), νομίζω θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο η δική μας άποψη ή ο δικός μας κόσμος και όλοι πρέπει να ακολουθούν "τα δικά μας" . Να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε οι τέλειες, και ας κάνουμε πρωτα μία αυτοκριτική πριν κρίνουμε άλλες μαμάδες. Όλα είναι πολύ σχετικά, και όπως είχα ζητήσει, εγώ στο θέμα του θηλασμού να μην είμαστε επικριτικές, έτσι νομίζω ζήτησε και τώρα η Mairy Popins. Και πάλι συγνώμη που παίρνω θέση, απλα το παν είναι να λέμε τη γνώμη μας ευγενικά, θα συμφωνήσω μαζί σου Elis, και να μην είμαστε τόσο ευερέθιστες και απόλυτες, γιατί νομίζω πώς αυτά τα δύο είναι κακός συνδυασμός.

Ελάτε πλησιάζει και το πάρτυ του mamakid, ας έχουμε καλή διάθεση. Mairy & Elis, θα ήθελα να σας γνωρίσω οπωσδήποτε από κοντα!

Απ: Στο σπίτι με τα παιδιά, στη δουλειά ή και τα δύο; 08/05/2011 09:30 #661

Καλωσύνη σου TFA... Δυστυχώς (και γι΄αυτό περίμενα να δω) τελικά το ΣΚ της γιορτής του mamakid θα λείπουμε οικογενειακώς για ένα γάμο εκτός Αθήνας! Ίσως άλλη φορά... Εσείς καλά να περάσετε πάντως!!!
Θα τα λέμε από δω, αν και επειδή άλλαξα δουλειά, είναι πιο δύσκολο να είμαι online τόσο συχνά γι' αυτό δε μπαίνω τόσο....!
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.56 δευτερόλεπτα