Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η τέλεια μαμά… εξαντλήθηκε!

Η τέλεια μαμά… εξαντλήθηκε!

Οι μαμάδες της εποχής μας ξέρουν απ’ έξω τα αναπτυξιακά ορόσημα, γνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις της παιδικής ψυχολογίας και έχουν ενημερωθεί για τα πιο εξεζητημένα παιδικά εργαστήρια που μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους. Γιατί είναι, όμως, στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης; 

Έχουν αρκετά βιβλία για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του μωρού και σερφάρουν στο ίντερνετ για να μάθουν ό,τι πιο νέο υπάρχει για τα παιδιά τους. Παράλληλα, εννοείται πως εργάζονται, πως φροντίζουν τα παιδιά, το σπίτι και τον σύντροφό τους.

Προσπαθώντας να είναι σε όλους τους ρόλους τους τέλειες, όμως, συχνά οι δυνάμεις τους τις εγκαταλείπουν και το βράδι τις βρίσκει εξουθενωμένες, χωρίς διάθεση και να απορούν πώς έφυγε η μέρα και δεν κατάφεραν να αφιερώσουν ούτε ένα λεπτό για τον εαυτό τους…

Δυστυχώς, συμβαίνει σε πάρα πάρα πολλές μαμάδες, σε περισσότερες από ό,τι φανταζόμαστε… Αν αναγνωρίζετε και τον εαυτό σας μέσα σε αυτή την περιγραφή, μήπως πάσχετε από το «σύνδρομο της τέλειας μαμάς»;

Ας μην ανοίξουμε το θέμα του πώς φτάσαμε εδώ, να έχει η γυναίκα περισσότερους ρόλους από όσους μπορεί να χωρέσει το 24ωρό της και το μυαλό της, αλλά ας δούμε, αν νιώθετε ώρες ώρες παγιδευμένη, πώς μπορείτε να βρείτε κάποια διέξοδο και πού μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τις «εκπτώσεις» σας, με μοναδικό σκοπό να εξοικονομήσετε δυνάμεις, να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να είστε αυθεντικά το χαμογελαστό πρόσωπο που θέλουν να βλέπουν οι υπόλοιποι στην οικογένειά σας.

Ας κάνουμε κάποια βήματα προς την ηρεμία και την πιο… ανθρώπινη και φυσιολογική ζωή σας: 

  • Βήμα 1ο: Χαλαρώστε! Δεν χρειάζεται να είστε τέλεια! Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθη και να μην τα προλαβαίνει όλα. Δεν πειράζει αν δεν τηρήσατε κατά γράμμα τις, κατά τα άλλα χρήσιμες και σωστές, συμβουλές του τελευταίου βιβλίου που διαβάσατε για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών σας.
  • Βήμα 2ο: Βάλτε προτεραιότητες. Αποκλείεται να τα προλάβετε όλα. Χωρίστε σε δύο ομάδες τις υποχρεώσεις σας για την ημέρα, στα περισσότερο και στα λιγότερο απαραίτητα. Μη λυπηθείτε αν δεν ολοκληρώσετε τα δεύτερα.
  • Βήμα 3ο: Μη νιώθετε υπεύθυνη για όλα όσα αφορούν τα παιδιά σας. Αφήστε τα να πάρουν το δικό τους ρίσκο, να τσακωθούν με το αδερφάκι τους, να χτυπήσουν πέφτοντας. Δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να παρέμβετε και να διορθώσετε εσείς το καθετί. Πολύ εύστοχα ο Carl Honore στο βιβλίο του Το Μανιφέστο της Χαρούμενης Παιδικής Ηλικίας  γράφει «Όπου κι αν στρέψετε το βλέμα στις μέρες μας, το μήνυμα παραμένει το ίδιο: η παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να την αφήσουμε στα χέρια των παιδιών»*. Μήπως προσπαθώντας να πετύχετε το τέλειο και να πάρετε στα χέρια σας την παιδική ηλικία των παιδιών σας (πάντα με τις καλύτερες προθέσεις φυσικά), έχετε εξαντληθεί; Μήπως οι μπαταρίες σας άδειασαν, επειδή αναλαμβάνετε από μόνη σας ρόλους άλλων;
  • Βήμα 4ο: Μη θεωρείτε τα παιδιά προέκταση του εαυτού σας και μέρος της επιτυχίας ή αποτυχίας σας. Είναι διαφορετικές προσωπικότητες και έχετε ευθύνη, όμως μέχρι ένα σημείο! Αντισταθείτε σε όσους προσπαθούν να σας κάνουν να νιώσετε ότι έχετε ένα τεράστιο, δυσβάσταχτο βάρος για το «τι θα καταντήσουν» τα παιδιά σας. Αναγνωρίστε την υπερβολή και μην την ασπάζεστε.
  • Βήμα 5ο: Προσπαθήστε να ζήσετε τη στιγμή. Είτε έχετε πέντε λεπτά διαθέσιμα για ένα γρήγορο ντους, είτε έχετε δέκα λεπτά για να παίξετε με τα παιδιά σας, απολαύστε το, χωρίς να σκέφτεστε τι πρέπει να γίνει μετά! Μη στερείτε από τον εαυτό σας τα συναισθήματα της στιγμής με τους δικούς σας ανθρώπους.
  • Βήμα 6ο: Αναζητήστε την ανεμελιά! Αντί να εκνευρίζεστε με τα παιδιά σας που δεν καταλαβαίνουν και δεν σας αφήνουν να στείλετε αυτό το σημαντικό emailτης δουλειάς σας, ελάτε λίγο στη θέση τους και δείτε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πώς χαίρονται και διασκεδάζουν με τα πιο απλά πράγματα, χωρίς έγνοιες για το μετά. Όχι, δεν λέμε να γίνετε ανεύθυνες, αλλά να πάρετε μια τονωτική ένεση ανεμελιάς, που σας προσφέρουν απλόχερα τα πιτσιρίκια σας!
  • Βήμα 7ο: Ζητήστε κι εσείς κάτι από τους άλλους! Δεν είναι κακό να πείτε στο παιδί σας «σε παρακαλώ, μπορείς να μου φέρεις ένα ποτήρι νερό;» ή να του ζητήσετε τη  βοήθειά του για μια δουλειά του σπιτιού! Άλλωστε, οι υπερβολικές θυσίες από τη μεριά σας για το παραμικρό, κάνει τους γύρω σας πιο ανεύθυνους! Τα παιδιά δεν είναι κακό να ακούσουν από τα χείλη σας τη φράση «είμαι κουρασμένη», «δεν μπορώ» ή «χρειάζομαι τη βοήθειά σου». Πρέπει να καταλάβουν κι εκείνα ότι είστε άνθρωπος και όχι ρομπότ!
  • Βήμα 8ο: Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας μία φορά την εβδομάδα. Χωρίς τύψεις, αφήστε τα παιδιά στον μπαμπά ή οπουδήποτε αλλού, σταματήστε να σκέφτεστε τι κάνουν και πώς περνάνε και βγείτε βόλτα με τις φίλες σας (προσοχή: μη μιλήσετε για τα παιδιά σας!!), πηγαίνετε κινηματογράφο, κοιμηθείτε, περπατήστε, χορέψτε, γυμναστείτε, ακούστε μουσική, κάντε οτιδήποτε σας ευχαριστεί!

 

* Το  βιβλίο "Το Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας" του Carl Honore κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αερόστατο

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Μαρτίου 2011