Αρχική σελίδα Βόλτες Βόλτα στον Εθνικό Κήπο

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο

Αναζητάτε πάρκα αναψυχής για να πάτε τα μικρά σας; Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά! Μόλις δύο λεπτά από την έξοδο του μετρό στο Σύνταγμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας υπάρχει μια αληθινή όαση. Ο Εθνικός Κήπος ενδείκνυται για οικογενειακή βόλτα αφού καταφέρνει να συνδυάσει ένα πράσινο τοπίο, ζωάκια, λίμνες, παιδική βιβλιοθήκη και φυσικά παιδική χαρά. 

 

Τι μπορείτε να δείτε στον Εθνικό Κήπο

Μπαίνοντας από την Κύρια Είσοδο στον κήπο θα διαπιστώσετε ότι περιλαμβάνει όμορφους κήπους που απαρτίζονται από εναλλασσόμενη ποικιλία ενδημικών δέντρων αλλά και δέντρα που προέρχονται από άλλες ηπείρους και προσδίδουν σε ένα κήπο μέσα στην τσιμεντούπολη μια εξωτική όψη, όπως οι υπέροχες περίφημες οι καζουαρίνες της Αυστραλίας.

Αν προχωρήσετε μέσα στο πάρκο, θα συναντήσετε μια εικόνα που θυμίζει Βρετανική εξοχή: μια υπεροχή λίμνη κάτω από τα δέντρα, κόσμο όλων των ηλικιών να τον περιβάλλει και παιδιά να παίζουν ανέμελα στην περίγυρό του.

Συνεχίζοντας την βόλτα σας, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας να παρατηρήσουν, να παίξουν και να ταΐσουν τα ζώα στον μικρό ζωολογικό κήπο ο οποίος φαντάζει εντυπωσιακός στα μάτια των μικρών παιδιών καθώς αποτελείται από παγώνια, παπαγαλάκια, γαϊδουράκια, κατσίκες, κρι-κρι και πολύχρωμα ψάρια.

Με λίγη επισταμένη προσοχή αλλά και με περισσότερη υπομονή πιθανόν να παρατηρήσετε με τα παιδιά κάποια ζώα για τα όποια πολλά έχουν ακούσει τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και τα βιβλία, αλλά σπάνια τα έχουν δει, όπως η δεκοχτούρα, η καρακάξα, ο καλόγερος, ο δρυοκολάπτης και η κουκουβάγια.

Δεν θα μπορούσε ποτέ όμως να υπάρξει ένα πάρκο χωρίς έστω μια μικρή παιδική χαρά όπου το ξένοιαστο παιχνίδι κυριαρχεί! Έτσι λοιπόν, η παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου διαθέτει σχεδόν τα πάντα για το παιχνίδι των παιδιών!

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του…

Ο Εθνικός Κήπος δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση της βασίλισσας Αμαλίας, από  την βασίλισσα τον 19ο αι. Όταν ο τότε αποκαλούμενος ως «Βασιλικός Κήπος» σχεδιάστηκε το 1839, παραγγέλθηκαν γύρω στα 500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο για να τον απαρτίσουν. Οι περισσότερες εξωτικές ποικιλίες δεν ευδοκίμησαν στο αθηναϊκό κλίμα, αλλά ο κήπος εξακολουθεί να έχει σπάνια είδη χλωρίδας.

 

Παιδική Βιβλιοθήκη

Ίσως δεν γνωρίζετε ότι μέσα στον Εθνικό Κήπο υπάρχει η Παιδική Βιβλιοθήκη. Εδώ τα μικρά σας έχουν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους, διαβάζοντας βιβλία και ακούγοντας ταυτόχρονα μουσική και παραμύθια.

Ακόμα στον χώρο τα μικρά μας μπορούν να παίξουν σκάκι ή παζλ, να ζωγραφίζουν και να ψάχνουν ιδέες και πληροφορίες για τις εργασίες τους.

Συνήθως τα βιβλία, τα παιχνίδια και οι δράσεις προορίζονται για παιδιά άνω των 3 ετών, ωστόσο και στα μικρότερα παιδιά δίνεται η δυνατότητα να απασχοληθούν. Μάλιστα, το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα γίνεται η αφήγηση παραμυθιού στις 11.30 και στις 12.30. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής, Δευτέρας από τις 09.00-15.00 (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3236503).

 

Παρουσία του αρχαίου πολιτισμού

Στον Εθνικό κήπο καθώς πορεύεστε προς τον Ζάππειο βρίσκονται κάποια αρχαιολογικά ευρήματα που ίσως να αποτελούν τα λιγοστά αρχαία που είναι αφύλακτα στον Αθηναϊκό χώρο. Συνεπώς αυτή είναι μια θαυμάσια και συνάμα μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να αγγίξουν αρχαίες κολώνες, τα οποία ως γνωστόν μαθαίνουν μέσω των αισθήσεων και κυρίως μέσω της αφής.

 

Προσοχή: Αν διαβάσετε πουθενά για το Βοτανικό Μουσείο του Εθνικού Κήπου και ενδιαφέρεστε να το επισκεφτείτε με τα μικρά σας, δυστυχώς το Μουσείο παραμένει κλειστό.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρες Λειτουργίας: από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου
Κεντρική είσοδος: από την Λεωφόρο Αμαλίας
Λοιπές είσοδοι: μία από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας,  δυο από την οδό Ηρώδου Αττικού, δύο από την περιοχή τού Ζαππείου πάρκου.
Πρόσβαση: για να φτάσετε στον Εθνικό Κήπο, το πιο εξυπηρετικό μέσο είναι το μετρό - στάση Σύνταγμα, αλλά και πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ

 

Συνεργάστηκε η κ. Ευτυχία Καλοχαιρέτη, παιδαγωγός

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 8 Μαΐου 2011