Όταν οι γονείς φτάνουν στα όριά τους
Όσο κι αν αγαπάτε τα παιδιά σας, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στιγμές που θα σας φέρουν στα όρια της υπομονής σας και θα προκαλέσουν τις αντοχές σας. Τότε, θα πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση και να επιβιώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους.
Τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας εξερευνούν τα όριά τους και των γύρω τους, προσπαθούν να πετύχουν συχνά το δικό τους και «τραβάνε το σκοινί» χωρίς να ενδιαφέρονται για την ένταση ή την κόπωση που μπορεί να προκαλούν στους γονείς τους. Προσπαθούν μερικές φορές να φέρουν τον κόσμο στα δικά τους μέτρα ή έστω να δουν μέχρι ποιό σημείο είναι αυτό δυνατό.
Ο εγωκεντρισμός που επικρατεί αναπτυξιακά σε αυτή την ηλικία, όπως και η δυσκολία διαχείρισης των ορμών τους κάνουν τα πράγματα πολλές φορές ακόμη πιο εκρηκτικά.
Είναι πολύ σημαντικό να δείτε πώς αντιδράτε και πώς διαχειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες σας βάζουν, συχνά απροειδοποίητα, τα μικρά σας. Θυμηθείτε πως οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά σας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας και τα διδάσκουν πώς να συμπεριφερθούν τα ίδια σε ανάλογες καταστάσεις.
Ίσως, μάλιστα, έχετε παρατηρήσει ότι τα μικρά σας, προσπαθώντας να αποκτήσουν εντελώς ισότιμη σχέση μαζί σας, χρησιμοποιούν συχνά τις μεθόδους πειθαρχίας προς εσάς, π.χ. σας λένε «μαμά, έλα εδώ, αλλιώς θα μετρήσω μέχρι το δέκα» ή «δώσε μου αυτό που θέλω τώρα γιατί θα σου κρύψω τον υπολογιστή σου»!
Σίγουρα όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες και οι αντοχές σας είναι ανθρώπινες, απλώς θα πρέπει να προσπαθήσετε από τη μεριά σας να συγκρατηθείτε για να αποφύγετε βίαια ξεσπάσματα, για τα οποία αργότερα πιθανότατα θα μετανιώσετε. Συχνά, μάλιστα, η πρόκληση θα είναι πολύ μεγάλη, αφού τα μικρά παιδιά θα σας ζορίσουν με τη γκρίνια και την επιμονή τους ακόμα και μια δύσκολη μέρα για εσάς, που περάσατε πολύ άσχημα στη δουλειά ή που είστε άρρωστος! Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν εύκολα από κάτι τέτοια!
Εξασκείστε την υπομονή σας, συζητήστε με το μικρό σας και εξηγήστε του όσο μπορεί να καταλάβει, διαφυλάξτε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας και διευθετήστε το θέμα όσο το δυνατόν πιο ήρεμα. Πιθανότατα να δυσκολευτείτε περισσότερο εάν είστε οξύθυμος ως χαρακτήρας, αλλά δείτε το ως ευκαιρία να βελτιωθείτε.
Θυμηθείτε ότι η βία κάθε μορφής δεν ωφέλησε ποτέ και πως οι τύψεις ενός γονιού που καταλήγει να φερθεί βίαια, σωματικά ή λεκτικά, στο παιδί του είναι μετά πολύ μεγάλες και οδηγούν σε αντιφατική προς το παιδί συμπεριφορά. Ανακαλύψτε τρόπους να «αποσυμπιέζεστε» την κρίσιμη στιγμή και βρείτε διεξόδους ηρεμίας, όπως να ακούσετε λίγη μουσική ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Στην ανάγκη, αποσυρθείτε στο δωμάτιό σας για λίγο. Φροντίστε τον εαυτό σας και εξασφαλίστε στιγμές ηρεμίας μέσα στην ημέρα και αφιερώστε λίγες ώρες την εβδομάδα στον εαυτό σας, π.χ. πηγαίνοντας μια βόλτα ή κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί πολύ, ξεχνώντας λίγο τις έγνοιες και τις ευθύνες.
Πριν ενεργήσετε ή εκραγείτε, σκεφτείτε:
- Αυτό που έκανε το παιδί σας, το έκανε επίτηδες ή κατά λάθος;
- Μήπως απλώς είναι αδέξιο και το βάζο έσπασε από τις απότομες κινήσεις του που δεν μπορεί ακόμη σε αυτή την ηλικία να ελέγξει; Μήπως το βάζο δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά;
- Μήπως το παιδί έχει ταραχτεί περισσότερο από εσάς, έχει στενοχωρηθεί και φοβάται ότι σας πλήγωσε;
- Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την περίσταση; Τι θα διδάξετε στο παιδί σας εάν του βάλετε τις φωνές και το τιμωρήσετε αν δεν ακούσετε τι έχει να σας πει και τι θα το διδάξετε εάν του μιλήσετε ήρεμα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά σας;
- Μήπως τελευταία δεν έχει την προσοχή σας ή ο χρόνος που του αφιερώνετε είναι περιορισμένος και προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή σας με αυτό τον λάθος τρόπο;
- Μήπως προσπαθούσε αρκετή ώρα να τραβήξει την προσοχή σας ή σας ζητούσε να παίξει μαζί σας και το αγνοούσατε και κατέφυγε σε αυτή την κίνηση ως έμμεση διαμαρτυρία;
- Μήπως έχετε νεύρα ή υπερένταση εξαιτίας της δουλειάς σας ή άλλων προβλημάτων και η υπομονή σας για τα αναμενόμενα παιδικά τερτίπια είναι πολύ περιορισμένη;
Όλα αυτά είναι ανθρώπινα και δεν σημαίνει πως ακόμη κι αν γίνεται κάτι λάθος γίνεται επίτηδες ή δεν μπορεί να διορθωθεί. Προσπαθήστε να αξιολογείτε την κατάσταση και να "παρακολουθείτε" πού βρίσκονται οι σχέσεις σας με τον/την σύντροφο και τα παιδιά σας και επενδύστε σε αυτές.
Συζητήστε με φίλους σας και με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις και ρωτήστε τους πώς αντιμετώπισαν με επιτυχία τις αντίστοιχες δυσκολίες. Δείτε τη ζωή σας θετικά και επενδύστε και στον εαυτό σας, αντί μόνο στα παιδιά σας.
Εάν δείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση ή ότι οι δυσκολίες υπερβαίνουν τις δυνάμεις σας, μη διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος πιθανότατα θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίζετε το παιδί σας, αλλά και να φροντίζετε και να προστατέψετε την οικογενειακή γαλήνη, αλλά και τον εαυτό σας.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 27 Ιουλίου 2011
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|