Ποιός θα προσέχει το μωρό;
Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες είναι εργαζόμενες και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, που η αγορά εργασίας δεν είναι φιλική στην εγκυμοσύνη, τη μητρότητα και τον θηλασμό, γιατί θεωρείται πως κάνουν τη γυναίκα λιγότερο παραγωγική. Οι περισσότερες νέες μητέρες, λοιπόν, θα κληθούν να αφήσουν κάποια στιγμή το 2-3 μηνών βρέφος τους για να επιστρέψουν στην εργασία τους. Εάν είστε κι εσείς μια μαμά που θα γυρίσει στη δουλειά της, αυτό που πρέπει να αποφασίσετε είναι το ποιός θα φροντίζει το μωράκι σας όσο εσείς εργάζεστε.
Οι επιλογές που έχετε στην ελληνική πραγματικότητα είναι συνήθως συγκεκριμένες. Εκτός κι εάν μπορείτε να βρίσκεστε σε αντίθετες βάρδιες στο σπίτι με τον μπαμπά και να είναι πάντοτε κάποιος γονιός με το μωράκι, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κάποια γιαγιά ή και παππού, σε νταντά ή βρεφονηπιακό σταθμό. Καθεμία από τις επιλογές αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Ας πούμε, η γιαγιά που είναι η μαμά σας, είναι ένας άνθρωπος στον οποίο έχετε εμπιστοσύνη, αλλά και την άνεση να απαιτήσετε κάποια πράγματα που αφορούν τον τρόπο φροντίδας του μωρού σας, όπως για παράδειγμα ποιά ώρα πρέπει να κοιμηθεί ή τι να φάει. Βέβαια, αυτό ισχύει και αντιστρόφως (και εδώ αρχίζουν τα μειονεκτήματα) αφού η ίδια άνεση οδηγεί τη μαμά σας να επιμένει να ταΐζει το μωρό περισσότερο αφού εκείνη θεωρεί ότι πεινάει ή να του δίνει γλυκά, αγνοώντας τη δική σας γνώμη! Η γιαγιά-πεθερά είναι επίσης μια καλή επιλογή, αφού αγαπάει κι εκείνη πολύ το μωρό, αλλά θα πρέπει είστε ευγενέστατη όταν κάνετε τις… υποδείξεις σας.
Η νταντά, από την άλλη, θα είναι ένα πρόσωπο που θα επιλέξετε εσείς (και όχι η φύση ή η συγγένεια εξ αγχιστείας), θα έχει ως μόνη έννοια το μωρό και όχι και ένα ολόκληρο νοικοκυριό όπως συνήθως οι γιαγιάδες, και επίσης έχετε κάθε δικαίωμα να ορίσετε εσείς πώς να φροντίζει το παιδί σας, αλλά πόσο βέβαιη είστε για τις γνώσεις, την εμπειρία της και κυρίως πόσο απόλυτη μπορεί να είναι η εμπιστοσύνη που της έχετε;
Όσο για τον βρεφονηπιακό, είναι οπωσδήποτε ένα περιβάλλον με προδιαγραφές, πολλά μωρά που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση του δικού σας, αλλά φυσικά το μωρό σας δεν θα απολαμβάνει την αποκλειστική φροντίδα μιας αγκαλιάς. Σημαντικός παράγοντας που λαμβάνετε, επίσης, για την επιλογή σας είναι και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος.
Η κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή, όσο και οι συνθήκες και οι δυνατότητες που έχει. Γι’ αυτό κι εμείς δεν θα σας προσανατολίσουμε σε κάποια από τις παραπάνω επιλογές, αφού ό,τι ταιριάζει στη μία οικογένεια, δεν λειτουργεί σε μία άλλη. Αυτό, όμως που μπορούμε να σας συμβουλέψουμε είναι να σκεφτείτε αρκετά τις διάφορες εκδοχές, να κάνετε έρευνα και να μη βιαστείτε, ώστε να αποφασίσετε κάτι με το οποίο θα νιώθετε καλά και θα είστε μέσα σας ήρεμη και χωρίς ενοχές.
Βάλτε κάτω όλες τις πιθανές λύσεις και καταλήξτε σε μία που θα σας αφήνει να πηγαίνετε στη δουλειά σας χαμογελαστή, ήσυχη και χωρίς τύψεις, γιατί ακόμα και το μικροσκοπικό μωράκι σας αντιλαμβάνεται τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα και έτσι ενισχύεται το δικό του άγχος που σας αποχωρίζεται. Εξασφαλίστε τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία, ότι έχετε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο ή τα πρόσωπα που φροντίζουν το μωρό και ότι το μωράκι σας περνάει καλά αυτές τις ώρες και είναι ευχαριστημένο.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2010
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...