Αρχική σελίδα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Πώς τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν το καλοκαίρι όσα έμαθαν το χειμώνα στο σχολείο

Πώς τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν το καλοκαίρι όσα έμαθαν το χειμώνα στο σχολείο

Το καλοκαίρι είναι (και πρέπει να είναι) περίοδος διακοπών, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης για όλους, μικρούς και μεγάλους. Καλό, όμως, είναι οι μικροί μαθητές να μην ξεχάσουν όλα όσα έμαθαν όλο το χειμώνα, για να μπορούν να ξεκινήσουν έτοιμοι πάλι το Σεπτέμβριο το σχολείο! Δείτε μερικές ιδέες για να κρατήσετε τις γνώσεις τους «ζεστές» και το καλοκαίρι με διασκεδαστικό τρόπο!

 

Επισκεφτείτε ένα μουσείο

Μουσεία θα βρείτε άφθονα είτε στην πρωτεύουσα και τις πόλεις, είτε στο νησί ή το μέρος που επισκέπτεστε. Με οποιοδήποτε αντικείμενο, π.χ. ναυτικό μουσείο, λαογραφικό μουσείο, μουσείο τέχνης, αρχαιολογικοί χώροι κτλ. μπορείτε να κάνετε όλοι ένα μίνι μάθημα ιστορίας και πολιτιστικής αγωγής. Θα βρείτε σίγουρα έντυπο υλικό ή βιβλία στο μουσείο για να μελετήσετε, ενώ μπορείτε μετά να φτιάξετε ένα κολάζ από τη μέρα επίσκεψής σας ως αναμνηστικό. Αναζητήστε επίσης εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα, γίνονται σε πολλούς χώρους και στην περιφέρεια.

 

Μελετήστε τον ουρανό τη νύχτα

Εάν βρίσκεστε στην εξοχή, τα αστέρια θα είναι πιο εμφανή στον ουρανό το βράδι! Ευκαιρία να συζητήσετε με τα παιδιά για τα άστρα, τους πλανήτες, τη Γη, τον Ήλιο και το Φεγγάρι και να αναζητήσετε αστερισμούς ή δικά σας σχέδια που σχηματίζουν τα άστρα στον ουρανό.

 

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια & παιχνίδια με λέξεις

Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια που ασκούν το μυαλό, τη σκέψη, τη μνήμη και το λεξιλόγιο των παιδιών, π.χ. scrabble, ναυμαχία, σκάκι κτλ. Επίσης, παιχνίδια, όπως κρεμάλα, μπορείτε να τα παίξετε με ελάχιστο εξοπλισμό, μολύβι και χαρτί και βοηθούν πολύ τη γλώσσα και το λεξιλόγιο.

 

Κάντε διαγωνισμό παραμυθιού!

Βοηθήστε να μην ξεχάσουν το γραπτό λόγο κάνοντάς το παιχνίδι! Κάντε διαγωνισμό παραμυθιού, πείτε τους να το εικονογραφήσουν κι έτσι να ασχοληθούν ταυτόχρονα και με ζωγραφική. Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης, να έχετε ένα χαρτί στο οποίο καθένας γράφει μια πρόταση για ένα παραμύθι και το δίνει στον επόμενο που συνεχίζει την ιστορία με τη δική του πρόταση, με σκοπό να γράψετε ένα αστείο και απρόβλεπτο παραμύθι όλοι μαζί!

 

Δώστε ευκαιρίες κοντά στη φύση

Αφήστε τα παιδιά να περιεργαστούν και να παρατηρήσουν τη φύση (θάλασσα, πουλιά, ζώα, φυτά) που θα συναντήσετε στις διακοπές σας. Η παρατήρηση είναι το πρώτο βήμα μιας βιωματικής διαδικασίας μάθησης. Ενθαρρύνετέ τα να βλέπουν, να ακούν, να πιάσουν και να βιώσουν τη φύση με τις αισθήσεις τους και φυσικά να βγάλουν φωτογραφίες με ό,τι τους κάνει εντύπωση!

 

Τέλος, μην ξεχνάτε να βάζετε κανόνες στη χρήση τηλεόρασης και υπολογιστή. Το ότι είναι διακοπές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέτρο στη χρήση τους.

Διαβάστε επίσης...