Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ "Ο χάρτινος φίλος μου" - παιδί και βιβλίο

"Ο χάρτινος φίλος μου" - παιδί και βιβλίο

Τι προσφέρει η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά; Σε τι θα ωφεληθούν; Απαντά η κ. Κουρουμπλή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Παιδοψυχολόγος.

 

Όταν ήμασταν παιδιά, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς, απεχθανόμασταν τα βιβλία και το διάβασμα. Αυτό συνέβαινε επειδή το είχαμε συνδέσει με το σχολείο, το πρωινό ξύπνημα, την πίεση, τις φωνές ίσως και το πρόγραμμα. Ως κάτι που πρέπει να κάνουμε αναγκαστικά και γρήγορα για να τελειώνουμε και ν' ασχοληθούμε με κάτι άλλο που μας ευχαριστεί, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι. Πόσα είναι όμως τα εφόδια που χαρίζει το διάβασμα σε ένα παιδί; Και πώς θα μπορούσε ένας γονιός να κάνει το παιδί του ν' αγαπήσει τα βιβλία;

 

Τι χαρίζει η ανάγνωση ενός βιβλίου στα παιδιά:

  • Η ιστορία ενός βιβλίου θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά να δουν κάποια πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μέσα από τις ιστορίες μπορούν να μάθουν για αξίες  που ίσως οι γονείς δυσκολεύονται να εξηγήσουν, όπως για παράδειγμα τη φιλία, την εμπιστοσύνη ή τον σεβασμό. Και όλα αυτά θα τα γνωρίσουν και θα τα κατανοήσουν μέσω των ιστοριών που θα διαβάσουν.
  • Μαθαίνουν να νικούν τους φόβους τους. Μέσα από την ιστορία, μαζί με τον ήρωα, έρχονται αντιμέτωποι με κάποιους τυχόν δικούς τους φόβους και βρίσκουν τρόπους να τους ξεπερνούν.
  • Αρχίζουν ή μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να λύσουν ένα πρόβλημα.
  • Μέσα στα βιβλία υπάρχουν πάρα πολλά ηθικά διδάγματα.
  • Οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
  • Τέλος, ένα βιβλίο είναι μία πολύ καλή αφορμή για διάλογο. Μετά το τέλος ενός βιβλίου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την ιστορία με τα παιδιά, να τα ρωτήσουμε και να απαντήσουμε σε τυχόν δικές τους ερωτήσεις.

 

Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να ωθήσουμε το παιδί μας προς την ανάγνωση. Και πώς θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε;

Για να το καταφέρουμε πρέπει να πιστεύουμε και οι ίδιοι στα θετικά της ανάγνωσης. Έτσι, θα κάνουμε και το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα.

 

Τι θα βοηθήσει:

  • Πρώτ' απ' όλα να διαβάζουμε οι ίδιοι. Κάθε γονιός αποτελεί πρότυπο για το παιδί του. Έτσι, όταν ένα παιδί βλέπει το γονιό του να διαβάζει και να το απολαμβάνει, αργά ή γρήγορα θα δοκιμάσει και το ίδιο να διαβάσει κάποιο βιβλίο.
  • Από μικρή ηλικία να διαβάζουμε οι ίδιοι στο παιδί μας. Δε χρειάζεται εκείνο να ξέρει να διαβάζει. Αρκεί μονάχα ν' ακούει μία ιστορία και να την απολαμβάνει.
  • Βοηθάει επίσης να πούμε κάποια δική μας εμπειρία από όταν ήμασταν μικροί για ένα βιβλίο. Πόσο καλή εντύπωση μας είχε κάνει ή πόσο το είχαμε διασκεδάσει. Πόσα μάθαμε από αυτό.
  • Θα μπορούσαμε να χαρίσουμε ένα βιβλίο στο παιδί ή να πάμε μαζί σε κάποιο βιβλιοπωλείο και να ξεφυλλίσουμε μαζί του βιβλία μέχρι να επιλέξει το ίδιο κάποιο.
  • Τέλος, βοηθάει πολύ να διαβάζουμε μαζί με το παιδί μας. Να είναι κάποια ώρα μέσα στην ημέρα που θα χαλαρώνουμε παρέα και μετά θα συζητάμε όσα διαβάσαμε.
  • Σίγουρα τα παιδιά δε χρειάζεται να στερούνται ώρες παιχνιδιού για να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, απλά θα μπορούσαμε να τα κάνουμε να δούνε πιο καθαρά πως το διάβασμα δεν είναι όπως το νομίζουν. Δεν είναι δηλαδή κάτι αναγκαστικό και πιεστικό, αλλά κάτι που θα τα κάνει να ταξιδέψουν σε κόσμους που δεν έχουν πάει ποτέ και να συναντήσουν ανθρώπους και πλάσματα που θα τα διασκεδάσουν και θα τα διδάξουν. Ακόμα και η πιο αστεία και μικρή ιστοριούλα μπορεί να δώσει χαρά σε κάποιον.

 

Κουρουμπλή Κατερίνα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Παιδοψυχολόγος (Msc)
Εθελόντρια στο «Μαζί για το παιδί»
Πανελλαδική Γραμμή 115 25 και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους