Αρχική σελίδα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Πώς να διαλέξω το ιδανικό Καλοκαιρινό Camp για το παιδί μου;

Πώς να διαλέξω το ιδανικό Καλοκαιρινό Camp για το παιδί μου;

Το καλοκαίρι έρχεται, το σχολείο τελειώνει και για όσα παιδιά δεν είναι ακόμη στο πρόγραμμα οι διακοπές, μια ωραία λύση που θα τα κρατήσει απασχολημένα με ευχάριστες δραστηριότητες και θα τους δώσει την ευκαιρία να παραμείνουν σε μια ομάδα με άλλα παιδιά είναι τα άφθονα Καλοκαιρινά προγράμματα ή Camp που προσφέρονται μέσα στην πόλη!

Ποιο Camp είναι το κατάλληλο για το παιδί μου, θα αναρωτιέστε. Μήπως η επιλογή είναι δύσκολη; Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο τα καλοκαιρινά προγράμματα που υπάρχουν είναι όλο και περισσότερα σε αριθμό και σε ποικιλία. Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για να καταλήξετε πιο εύκολα και να μείνει το παιδί σας ευχαριστημένο:

 

Λάβετε υπόψη τι αρέσει στο παιδί σας

Μερικές φορές τα θερινά αυτά προγράμματα είναι θεματικά ή έχουν έναν προσανατολισμό, π.χ. είναι κυρίως αθλητικά ή αφορούν μια τέχνη, π.χ. αν διοργανώνονται από κάποιο σχετικό μουσείο. Υπάρχουν θερινά προγράμματα σε διάφορους αθλητικούς συλλόγους, που περιλαμβάνουν αθλήματα, κάποια περιλαμβάνουν και κολύμπι σε πισίνα, οπότε έχετε 2 σε 1 και ένα μπάνιο κι ας είναι το παιδί μακριά από τη θάλασσα. Συνήθως το πρόγραμμα της πισίνας δεν είναι αυστηρή διδασκαλία, αλλά περισσότερο διασκέδαση. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα που εστιάζουν στην κεραμική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα εικαστικά και ένα σωρό άλλες κατευθύνσεις, ανάλογα με τον φορέα που το διοργανώνει. Τέλος, κάποιοι φορείς διοργανώνουν θεματικά Campμε ένα θέμα για την εβδομάδα. Δείτε τι αρέσει στο παιδί σας και διαλέξτε σύμφωνα με τα γούστα του, ήρθε η ώρα να κάνει αυτό που προτιμάει μετά από μία ολόκληρη χρονιά στο σχολείο!

 

Λάβετε υπόψη τον φορέα που διοργανώνει το Camp

Επειδή υπάρχει μεγάλη πληθώρα προγραμμάτων, ενημερωθείτε ακριβώς για το ποιος και τι είναι ο φορέας που διοργανώνει το Camp που σας ενδιαφέρει, π.χ. είναι μουσείο, αθλητικός σύλλογος, ιδιωτικό εργαστήρι, δήμος, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κτλ. Η εμπειρία του διοργανωτή, των στελεχών που αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση του προγράμματος, αλλά και οι εγκαταστάσεις, οι χώροι δηλαδή στους οποίους θα πραγματοποιούνται οι δράσεις, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ρωτήστε ποιοι άνθρωποι συνοδεύουν ή έχουν αναλάβει τα προγράμματα, τι ιδιότητα έχουν (παιδαγωγοί, γυμναστές κτλ.) και εάν η ιδιότητά τους και η εκπαίδευση ή η εμπειρία τους είναι επαρκής για να αναλάβουν τα  παιδιά σας στο πρόγραμμα που υπόσχονται. Ρωτήστε για τους χώρους, ιδιαίτερα για τους χώρους άθλησης και εξακριβώστε την ασφάλειά τους.

 

Λάβετε υπόψη την τοποθεσία

Οπωσδήποτε το πού βρίσκεται το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να σας ενδιαφέρει να βρίσκεται σε σημείο κοντινό στο σπίτι σας αφούτα περισσότερα προγράμματα δεν προσφέρουν τη μετακίνηση του παιδιού με κάποιο πούλμαν ή σχολικό. Σε ορισμένους εξυπηρετεί να είναι κοντά τους, ενώ άλλοι ίσως προτιμήσουν ένα ενδιαφέρον Camp κι ας βρίσκεται μακριά και θέλει μετακινήσεις.

 

Ρωτήστε για τις παροχές και το κόστος

Ζητήστε αναλυτικές πληροφορίες για τις παροχές του Camp, π.χ. αν προσφέρεται στα παιδιά κάποιο γεύμα ή εάν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις π.χ. για κάποιες επισκέψεις σε μουσεία ή άλλους χώρους. Ζυγίστε το κόστος με τις παροχές για να καταλήξετε. Συνήθως σε αδέλφια παρέχεται έκπτωση, ενώ η γκάμα του κόστους μπορεί να ποικίλει γενικά και να βρείτε από πολύ οικονομικά έως και δωρεάν. Επίσης, ρωτήστε για το ωράριο, καθώς ορισμένα ωράρια είναι πιο διευρυμένα για γονείς που εργάζονται και ίσως σας ενδιαφέρουν περισσότερο αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

 

Ρωτήστε για την ηλικία των παιδιών στην οποία απευθύνεται το Camp

Κάθε πρόγραμμα απευθύνεται σε διάφορες ηλικίες, υπάρχουν προγράμματα μόνο για παιδιά δημοτικού κυρίως, αλλά και προγράμματα που ξεκινούν από τις ηλικίες των 4 ετών και φτάνουν μέχρι και το γυμνάσιο. Ζητήστε να μάθετε σχετικές πληροφορίες, ώστε να είναι το πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικία του δικού σας παιδιού. Επίσης είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται με αρκετά συνομίληκα παιδιά, παρά να υπάρχουν λίγα ή καθόλου παιδιά της ηλικίας του και να έχουν μεγάλη απόκλιση οι άλλες ηλικίες. Εξάλλου ένα καλά εστιασμένο και προσαρμοσμένο πρόγραμμα στις διάφορες ηλικίες δείχνει ότι είναι πιο καλά δομημένο και στελεχωμένο σε σχέση με κάποιο που επιτρέπει τη συνύπαρξη παιδιών από 5 έως 15 ετών για παράδειγμα σε μια δραστηριότητα και στον ίδιο χώρο.

 

Πού να απευθυνθείτε για να αναζητήσετε το Camp που θα σας ικανοποιήσει; Καλοκαιρινά Camp διοργανώνουν: μουσεία, παιδικά εργαστήρια, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικοί σύλλογοι, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δήμοι, εικαστικοί χώροι κ.α. Ρωτήστε πληροφορίες στους αντίστοιχου φορείς της περιοχής σας ή συμβουλευτείτε το mamakid.gr:

Διαβάστε τα Καλοκαιρινά Camp για το καλοκαίρι του 2017 στην Αθήνα όπως τα παρουσιάζει το mamakid.gr εδώ.