Θάλασσα και ασφάλεια για μωρά και μικρά παιδιά
Τα μωρά που περπατάνε και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ανήκουν στην πιο ευπαθή ομάδα όσον αφορά τα ατυχήματα στη θάλασσα. Βρίσκονται σε μια ευαίσθητη ηλικία, με δεξιότητες που αλλάζουν συνεχώς και συχνά και οι ίδιοι οι γονείς μπορεί να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες των παιδιών τους και την αυτονομία τους στο θαλασσινό μπάνιο. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε αυτό το καλοκαίρι. Για την ασφάλεια των βρεφών 0-12 μηνών, διαβάστε εδώ.
Στην ακροθαλασσιά
Το ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορούν να περπατήσουν, δεν τους δίνει ιδιαίτερο πλεονέκτημα όσον αφορά την ασφάλειά τους στη θάλασσα, αντίθετα με το ό,τι μπορεί να νομίζουμε. Η προσοχή μας πρέπει είναι μεγάλη, ακόμη και έξω από το νερό, στην παραλία. «Τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στην ηλικία 1-3 ετών, δεν έχουν το ένστικτο να βγάλουν το κεφάλι τους από το νερό σε περίπτωση ατυχήματος και αυτό κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο ακόμα και το παιχνίδι σε πολύ ρηχά νερά», επισημαίνει η κ. Άρτεμη Παπαγεωργοπούλου, προπονήτρια κολύμβησης & baby-swimming. «Αυτό σημαίνει πως, όταν τα παιδιά παίζουν κοντά στο νερό και πλησιάζουν το νερό π.χ. για να γεμίσουν νερό τα κουβαδάκια τους ή να πλύνουν τα φτυαράκια τους, εάν για κάποιο λόγο σκοντάψουν ή τα παρασύρει ένα κύμα, ακόμη και σε βάθος νερού μέχρι το γόνατό τους, κινδυνεύουν από πνιγμό». Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να έχουν συνεχώς οπτική επαφή με τα παιδιά τους, όταν αυτά παίζουν στην ακροθαλασσιά.
Στο μπάνιο
Το πιτσιρίκι σας δεν ξέρει ακόμα να κολυμπάει και το παίρνετε αγκαλιά για να μπείτε στη θάλασσα μαζί. Μπορεί η άνωση να σας βοηθάει μειώνοντας το βάρος του στα χέρια σας, αλλά μην ξεχνάτε το κύμα και τη δύναμη της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να προχωρήσετε σε βάθος που δεν πατάτε, όταν στηρίζετε ένα παιδί με τα χέρια σας στο νερό. Σε κάθε περίπτωση το νερό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το στήθος σας και ιδανικά να είναι κοντά στη μέση σας.
Το ίδιο ισχύει και όταν το πιτσιρίκι σας φοράει κουλούρα ή μπρατσάκια. Μπορεί να υπάρχει το βοήθημα για να επιπλέει, αλλά εάν βρεθείτε σε νερά που εσείς δεν πατάτε και συμβεί το καθόλου απίθανο περιστατικό να πέσει νερό στο πρόσωπο του μικρού από ένα κύμα και να πιει νερό ή να πανικοβληθεί, τότε το πανικοβλημένο πιτσιρίκι που θα προσπαθήσει να στηριχτεί με σπασμωδικές και δυνατές κινήσεις από πάνω σας, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να κρατηθείτε κι εσείς κι εκείνο στην επιφάνεια για να βγείτε στα ρηχά.
Θάλασσα και φαγητό
Φυσικά, ισχύει ότι θα πρέπει τα παιδιά να πάνε στη θάλασσα, αφού έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο τους γεύμα και ίσως περισσότερες, εάν πρόκειται για πλούσιο γεύμα ή «βαρύ» φαγητό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή καταπονείται περισσότερο ο οργανισμός τους όταν πρέπει να συνδυάσουν το μπάνιο στη θάλασσα και την έντονη δραστηριότητα με την πέψη και δεύτερον, επειδή εάν καταπιούν μεγάλη ποσότητα θαλασσινού νερού, δεν θα είναι εύκολο να το αποβάλουν με γεμάτο στομάχι.
Τηρήστε σχολαστικά αυτόν τον κανόνα και κάντε σαφές στα παιδιά, πως όταν ανοίξουν κάτω από την ομπρέλα τα ταπεράκια για «ανεφοδιασμό», σημαίνει πως οι βουτιές και η έντονη δραστηριότητα έχουν τελειώσει.
Τι άλλο πρέπει να προσέξετε
Οι συμβουλές των ειδικών εδώ και αρκετά χρόνια είναι να αποφεύγουμε τις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Το παιδί κινδυνεύει από ηλίαση ακόμη και μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να φοράει το καπέλο του.
Μόλις βγει το μικρό από το νερό, δώστε του υγρά για να αναπληρώσει όσα έχασε, αφού ακόμη και λίγα λεπτά στον ήλιο και τη θάλασσα είναι αρκετά για να έχει κουραστεί και να χρειάζεται ενυδάτωση και ενέργεια.
Επίσης, αποφύγετε το πολύ κρύο νερό και μην ξεχνάτε ποτέ το αντηλιακό. Καλό καλοκαίρι!
Σε περίπτωση ανάγκης
Εάν το παιδί σας πιει πολύ νερό από τη μύτη και το στόμα, βγάλτε το αμέσως έξω από το νερό, βάλτε το να γονατίσει και να γείρει προς τα εμπρός τον κορμό του, ενώ εσείς το στηρίζετε από το στήθος και το μέτωπο. Πείτε του να φυσάει από τη μύτη και να συνεχίσει να βήχει, αν και θα το κάνει αντανακλαστικά, για να βγει το νερό από το στομάχι του. Ίσως κάνει εμετό, κάτι που θα διευκολύνει την αποβολή του νερού. Οπωσδήποτε καλέστε ιατρική βοήθεια, εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του.
Με αρκετή προσοχή και πολλή καλή διάθεση, θα χαρεί όλη η οικογένεια τη θάλασσα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Καλό καλοκαίρι!
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...