Αυτοκίνητο και ασφάλεια
Σε μια εποχή που οι αποστάσεις μεγαλώνουν και ο χρόνος μας περιορίζεται, κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το πρόγραμμα των παιδιών μας, όλες σχεδόν οι μετακινήσεις γίνονται με το αυτοκίνητο. Πόσο, όμως, έχουμε κατανοήσει ότι ο μικρός μας επιβάτης ανήκει σε μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη κατηγορία και ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά το θέμα της ασφάλειάς του στις μετακινήσεις;
Στη χώρα μας, από το 2006 η χρήση συστημάτων συγκράτησης και ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική για τα παιδιά. Στα συστήματα συγκράτησης περιλαμβάνονται ειδικά κατασκευασμένα καθισματάκια διάφορων τύπων, ανάλογα με το βάρος του παιδιού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή υπουργική απόφαση 43917/5066/2006 (ΦΕΚ 1468/Β΄) «Συμμόρφωση προς τις διατάξεις της οδηγίας 2003/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Απριλίου 2003, σχετικά με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση ζωνών ασφαλείας και συστημάτων συγκράτησης για παιδιά στα οχήματα», τα συστήματα συγκράτησης για παιδιά εντάσσονται σε πέντε «ομάδες μάζας»:
α. ομάδα 0 για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 10 kg
β. ομάδα 0+ για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 13 kg
γ. ομάδα Ι για παιδιά που ζυγίζουν από 9 έως 18 kg
δ. ομάδα II για παιδιά που ζυγίζουν από 15 έως 25 kg
ε. ομάδα III για παιδιά που ζυγίζουν από 22 έως 36 kg
Υποδιαιρούνται επίσης σε δύο κλάσεις, ολοκληρωμένου (π.χ. καθισματάκι με εξαρτήματα πρόσδεσης) και μη ολοκληρωμένου τύπου (π.χ. ανυψωτικό κάθισμα που χρησιμοποιείται με τη ζώνη ασφαλείας ενηλίκων). Επίσης, σημειώστε ότι τα παιδιά με ύψος από 135 εκατοστά επιτρέπεται να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας ενηλίκων.
Θυμηθείτε ότι ένα παιδί χωρίς πρόσδεση στο αυτοκίνητο, θα συμπεριφερθεί σε ένα απότομο φρενάρισμα ή σύγκρουση, ακριβώς όπως μια απλή αποσκευή, δηλαδή κινδυνεύει να χτυπήσει σοβαρά μέσα στο αυτοκίνητο ή ακόμα να εκσφενδονιστεί έξω από αυτό. Επίσης είναι κατανοητό, πως όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι, τόσο πιο ευάλωτο οργανισμό έχει στα χτυπήματα σε περίπτωση σύγκρουσης. Ένα ατύχημα που για έναν ενήλικα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απλώς μερικούς μώλωπες, για ένα μωράκι λίγων μηνών μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης, μην κρατάτε ποτέ αγκαλιά το παιδάκι σας, ειδικά στο μπροστινό κάθισμα, καθώς εσείς μπορεί να προστατεύεστε από τη ζώνη σας, αλλά σε ένα απότομο φρενάρισμα δεν είναι εύκολο να συγκρατήσετε το παιδί στα χέρια σας και επίσης σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης, το παιδί θα λειτουργήσει για εσάς ως «αερόσακος» με πολύ άσχημα αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωράκι σας δεν έχει τη δύναμη να συγκρατεί τον αυχένα του, γι’ αυτόν τον λόγο το καθισματάκι του θα πρέπει να κοιτάζει στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινείται το όχημα, ώστε να υπάρχει προστασία στην επιβράδυνση και στα φρεναρίσματα. Στην περίπτωση αυτή, θυμηθείτε ότι το καθισματάκι αυτό δεν επιτρέπεται να τοποθετείται σε κάθισμα με αερόσακο, όπως το μπροστινό κάθισμα του συνοδηγού. Εάν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του αερόσακου από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας, βεβαιωθείτε κάθε φορά πριν τοποθετήσετε το μωρό στο κάθισμα ότι ο αερόσακος είναι απενεργοποιημένος. Διαφορετικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πίσω καθίσματα. Στο εμπόριο θα βρείτε ακόμα και ειδικούς καθρέπτες, ώστε να μπορείτε να βλέπετε το μωρό σας από τη θέση του οδηγού. Μην επιλέγετε να μεταφέρετε ένα μικρό μωράκι μέσα στο πορτ-μπεμπε, καθώς δεν του παρέχει καμία προστασία.
Διαλέξτε ένα καθισματάκι έχοντας ως κριτήριο την ομάδα μάζας στην οποία ανήκει και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μη διστάσετε να πληρώσετε κάτι παραπάνω, εφόσον πρόκειται για την ασφάλεια του παιδιού σας. Φροντίστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μεταχειρισμένα ή φθαρμένα καθισματάκια, καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα συστήματα ασφαλείας τους.
Αντιμετωπίζετε προβλήματα, καθώς ο μικρός επιβάτης καμιά φορά δυσανασχετεί και θέλει να σηκωθεί από το καθισματάκι του; Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά κουράζονται αρκετά από την ακινησία που επιβάλλουν οι μετακινήσεις που κρατούν πολύ. Εάν το παιδάκι σας δεν καταφέρνει να νανουριστεί (όπως συμβαίνει πολύ συχνά στα μικρά παιδιά) από την κίνηση του αυτοκινήτου, θα πρέπει να αναλάβετε δράση! Πείτε στο παιδάκι σας ότι έχει το δικό του καθισματάκι και τις δικές του ζωνούλες και κάντε το να νιώθει περήφανο. Προμηθευτείτε παιχνιδάκια ειδικά κατασκευασμένα για να προσαρμόζονται στα καρεκλάκια αυτοκινήτου ή δώστε του να κρατάει κάποιο μαλακό παιχνίδι, π.χ. κουκλάκι. Κολλήστε κουκλάκια με βεντούζες στα πίσω παράθυρα, εφόσον δεν εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού και βρείτε τρόπους να το διασκεδάζετε και να το ανταμείβετε στο αυτοκίνητο για την καλή του συμπεριφορά, κάνοντας παράλληλα σαφές ότι η χρήση για το ειδικό καθισματάκι είναι ένα ζήτημα που δεν διαπραγματεύεστε. Θα δείτε ότι το μικρό σας γρήγορα θα συνηθίσει μια χαρά στους κανόνες οδικής ασφάλειας και μην απορήσετε, εάν ο υπεύθυνος μικρός επιβάτης αρχίσει να απαιτεί να βάλετε οπωσδήποτε ζώνη ασφαλείας στο αγαπημένο του κουκλάκι πριν ξεκινήσετε!
Το μόνο που μένει είναι να σας ευχηθούμε καλές διαδρομές και καλή διασκέδαση στον μικρό πολύτιμο επιβάτη σας!
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...